Sezonas sēņu ēdieni Rīgas kafejnīcās un restorānos?
LV ir sākusies sēņu sezona un man nav neviena, kas priekš manis salasītu un uztaisītu sēnes. Pieteiku jau ar uztaisīšanu, jo pie lieveikala var nopirkt, bet nav arī kas uztaisa :((Tā nu, lūdzu, padalāmies, kurās Rīgas kafejnīcās un restorānos jau ir sezonas sēņu ēdienu no Latvijas gailenem, sviestabekām vai baravikām (pārējās īsti neinteresē)? Vislabāk, ja kādā vietā būtu vairāki ēdienu, tad pie vienas reizes visus varētu nobaudīt! Interesē arī restorāni. Laikam vienreiz dzīvē esmu bijis, bet sēņu dēļ varētu aiziet.
Protams, ka cauru gadu ir pieejamas Āzijas sēnes un šampinjoni, bet jautājums nav par tiem.
No pieredzes zinu, ka Lido ir kartupeļi ar gaileņu mērci. Bet tur arī mana pieredze beidzas.
riebekle (2018-07-11 20:45) 1 1 Nez, manā galā beku vēl nav. Un ar gailenēm arī pašvaki vēl.
Tessa (2018-07-11 20:48)
1
4
kas tur ko neuztaisiit, pie tam vel karsto edienu? nu ij problema, sacep, merce, kartupelji.
saliitas un marinetas gan jau Riigas tirgu rudenii varesi dabut.
senes ir pasmags ediens un diez vai ar tavam svara problemam butu ieteicams.
Aukstums (2018-07-11 20:59) 1 Cien, autor, kur , lūdzu,problēma, pašam pagatavot (un salasīt)? Interneta laikmetā , vēl pie tam..
LaskovijMerzavec (2018-07-11 21:10)
Lido, visticamāk būs poļu gailenes. Šaubos, ka Rīgas restorānos būs kkas atrodams, ja nu vienīgi, kāda pasākuma ietvaros. Pamatā visi orientējās uz "smalkajām" ārzemju virtuvēm.
Lielākas cerības būu kāds mazpilsētas ēstuves vai viesu nami ārpus Rīgas.
valmierietis333 (2018-07-11 21:10) 2 Ja jau tik sarežģīti , tad varbūt nemaz nevajag !?
DanaL (2018-07-11 21:11) 1 1 Jaunie kartupeļi ar dillēm un gaileņu mērci manā sapratnē arī ir viens no labākajiem sēņu ēdieniem. Un pāris reižu sezonā to var atļauties jebkuras komplekcijas cilvēks. Labu apetīti!
Aukstums (2018-07-11 21:14) var šim pasekot līdzi,. tā kā pazīstu, tad tur viss no LV mežiem, pļavām utt.. "Brīvdabas garšu, papīra un sarunu festivāls Pārceltuve" facebook sīkāka info.
valmierietis333 (2018-07-11 21:14)
1
Bet no otras puses , ja pilsētnieks nav sēņotājs , tad tomēr labāks variants būs restorāni ,
kas zin mežā vēl salasīs neīstās bekas un un ja vēl neizceps kārtīgi ,tad problēmas būs milzīgas!
cirteejs (2018-07-11 21:17) PVD neļauj vietējās sēnes izmantot par cik tās nav izgājušas sertifikāciju!
fargo (2018-07-11 21:35)
3
nekad needu sēnes, kuras nav lasījis man zināms cilvēks. gailenes, labi. bet mērcē? es pastumju visu mērici tālāk un apēdīšu visu, jo ēdiens ir jagodā, ja ir uzlikts, bet svešas sēnes? nop.
man ir tuvumā cilvēki, kas mežos pavaa lielāko daļu mūža 50+ gadus un no otras puses, es esmu bijis netālu no tā, kurš iet citos medību laukos dēļ senēm. nē, paldies. sēnes ļoti garšo, bet man ir jazina, kurš ir lasītājs. atkal, ja tās nav acīmredzami gailenes vai baravikas ar visām galviņām.
Laimnese (2018-07-11 21:48) 1 1 Jāgaida lietus, tad arī būs baravikas! Arī es citu lasītas sēnes neēdu....
coldlands (2018-07-11 22:00) Krēmīga apšukungu zupa, mmmmmm.
Marija_Anna (2018-07-11 22:26)
1
1
Vai starp radiem, draugiem nav neviena, kurš aizies līdzi uz mežu salasīt?
Tālāk jau - delo tehniki. Novārīt sacept, sasautēt...
Cik esmu novērojusi, sēnes ēd i resni i tievi. Kādi ir , tādi paliek ( protams, ja neapēd neriktīgo ) .
Es tieši obschepitā sēnes ne visai gribētu ēst.
Tad jau labāk uz tirgu pēc gailenēm. Vai uz mežu. Tās pāris sēņu sugas, ko pazīstu aizsietām acīm, var gan jau atrast un pagatavot.
riebekle (2018-07-11 23:03)
1
1
Večiem ideāla vietne:
fotoreceptes.lv
_Krasula_ (2018-07-11 23:09)
Kāda sezona šajā sausumā?? Saujiņu gaileņu droši var atrast jeb pāris bekas purva malā.
Sēnēs ir maz kaloriju, protams, kamēr tās nav mērcē bagātīgi pārlietas ar krējumu. Sagremojamas gan grūti, tādēļ ieteicams lietot dienas 1.pusē.
Saldētas baravikas pieņemu, ka restorāniem ir pieejamas cauru gadu. Ieteikuma nav, bet man grūti noticēt, ka ēdienkartē 1 dienā varētu būt vairāk kā 2 sēņu ēdieni. Teiksim, mērce un ar sēnēm pildīts pīrāgs.:)
inito4ka (2018-07-11 23:46)
...gailenes esot tirgū! Nekas nav labāks,kā mājās ceptas. Un nav jāpārmaksā krogu saimniekiem.
p.s/ sēnes esot vienīgā barībā,kas ieiet organismā un tāpat iziet. tobiš neuzsūcas,protams ,ja nav treknās sviesta-krējuma mērces.
Marija_Anna (2018-07-11 23:47)
2
:) , cilvēki mīļie!
Autors taču grib nogaršot dažādus ēdienus, nevis pieēsties.
Nogaršošanai pietiek ar pusporciju.
Un pat ja tas ir krējums, saldais vai skābais. Pat ja tas ir sēņu žuljēns vai kas tamlīdzīgs. Ir taču saprātīgas porcijas, kas 1 dienā nesabojās ne figūru, ne veselību.
Burtiski vakar man uzdāvināja pāris receptes.
Tomāti +paprika+sīpoli+ ķiploki+ gailenes+čili+olīveļļa, sāls, medus= konservi.
Ar gailenītēm pildīta paprika+siers.
Baraviku cepurītes grilētas ar pipariem, kadiķogām, sāli un krējumā apsutinātas.
Piekrītu , kaloriju padaudz, bet tas ir baudīšanai.
..
Ievinjata (2018-07-12 00:07) 1 Pie teksta "ar gailenītēm pildīta paprika + siers" es ģībstu! Nav ienācis prātā, ka tā varētu taisīt!
Marija_Anna (2018-07-12 06:17)
2
" Bonusā. Ar gailenēm pildīta paprika.
4 paprikas, katrā pa zobiņam ķiploka (sasmalcināta), pa 2-3 sakapātam olīvēm (melnās, tiem, kam garšo), katrā 5-6 veselas mazas gailenītes (domāju, ka saulsardzeņu gabaliņi būtu vēl vairāk OK!!!), katrā pa 1 ar aso papriku, sāli un drupinātiem pipariem sakultai olai, domāju, varētu likt pa drusciņai pupumētras (2 lapiņas, ne vairāk!).
Liekam sakarsētā (gāzes, temperaūru nezinu...) cepeškrāsnī uz 10-15 min (kamēr visa māja smaržo). paraujam ārā un pieštopējam katru papriku ar kaudzi ar rīvētu sieru (Krievijas, Goudas, Holandes) - es ieteiktu Parmas vai Čederu, pievienojot pa šķipsnai rīvētā Zaļā siera;
Pēc tam pakarsējam vēl minūtes 3, izslēdzam krāsni, un pēc 10 min ēdam. Kas nokavēja, pats vainīgs!!! Pēc tām 10 min atklāju, ka šie bijuši labākie pildītie pipari, kādus esmu ēdis... Un kāpēc es tik ilgi uzskatīju gailenes par suņusēnēm?! Zvezda v šoke... A es domāju, ka gailenes vispār nav vērts lasīt.... " ( C ) no sensena Oho iemītnieka, nezinu, vai tagad viņš darbojas te, bet reālajā dzīvē jūtas visnotaļ omulīgi. Es gailenes pirms tam apceptu.
!! Nepārzinošam cilvēkam neieteiktu eksperimentēt ar saulsardzeni , var viegli sajaukt ar mušmirēm !!
Vēl iespējamas kabaču + gaileņu + kripatiņa ķiploka = pankūciņas ar jogurta mērci, kur klāt zaļumi un baziliks.
inhema (2018-07-12 09:14) Super.Paldies Marija_Anna.Būs jaizmēģina.:)
valmierietis333(2018-07-12 19:08)
--No sākuma nevarēju saprast ,ko tie cilvēki tā staro par gailenēm , tik tagad sāku saprast ,ka ne visi pazīstami ar pārējām sēnēm ...
Man personīgi vairāk...
nākamās atbildes
Atbildes 1 līdz 20 (kopā 26) | nākamās >> |
Restorans, kura var pats kombinet ediena sastavdalas (10)
Labs restorans Riga - iesakiet (32)
Kapec bistro Latvija sauc par restoranu, (19)
Senu marinesana (13)