uzvedība restorānos/cafe un tmldz

Kāpēc mūsdienu vecāki nemāca savus bērnus kā jāuzvedas šādās sabiedriskas atpūtas vietās? Tāda sajūta kā atnākusi uz bērnudārzu kur gan jau kāds pieskatīs . Ļauj kliegt skriet utt. Vai paši vecāki arī nezin kā jāuzvedas...

Tessa      atbildu,ka iemaciit.arii 3-4 gadiigam,ibo tas jau ir sapratiigs cilveks. pieredze personiiga-savejo arii njemu visur liidzi. ja k-kur jaiet,jau ieprieksh vajadzetu pastastiit,kur,kapec,ka tur jauzvedas ta un shita un es tev gribeshu paradiit vai mes uzspelesim,nu,teiksim,restoranos. un tad pie galda arii japastasta,ka jasezh ar tainu mugurinju,japarada,cik daudz te ir galda piederumi,kas ir edienkarte un kas tas onkulis/tante,kursh mums visu ko nesiis.
saprotams,ka atrashanas laikam nevajadzetu but ilgam.kaut vai pasutiit pirmo x tikai saldo.lai nav par ilgu.
par celiishiem piekriitu Mavam,5-6 gadi ir pavisam liela butne.protams,nav izslegts,ka blakus pasazhieris nebija oma.
uz teatri un operu(bernu izradem) ir javed jau no gadiem triim.mans viedoklis.
un vel kas. hiperaktivitate un UDS ir izlaidiiba parasta.punkc.

Alison      Nu moins, ko te sarakstījuši :D
Fargo, Dogwille - okok, atcerieties vienu smalku niansi - bērni arī ir CILVĒKI, viņiem ir pieriebies, ka jūs restorānos klusu sēžat, viņiem ir garlaicīgi un skumji, viņi grib priecāties..
Varbūt būtu saprātīgāk, ja vecāki klausītu bērnus, un arī apkārtējie citi pieaugušie klausītu bērnus, un arī paālētos vairāk.
Tā pārpieklājība ir garlaicīga. Pienākumi - izdomāti. Un jums pašiem ir garlaicīgi, un jūs gribat , lai arī citiem būtu garlaicīgi, jo esat aizmirsuši, kas ir prieks...
Phe..

Adamsone      Ja bērni neprot uzvesties publiskās vietās, tad viņi ir jātur būros un jāpārvadā bagāžas nodalījumā. ;)
Vnk nevajag nekur braukt vai iet, ja nevar savākt savu bērnu.
Nesen kādu laiku pavadīju Pēterburgā un meklējot, ko darīt pa vakariem, skatījos teātru mājaslapas. Vienā bija rakstīts, ka bērnus līdz 12 gadiem neielaiž un organizētas skolnieku grupas neielaiž kategoriski. Nu labi, teātris ir teātris, bet neredzu iemeslu, kāpēc arī citās publiskās vietās kādam ir jāklausās violinn bērnu spiegšana.
Daži vēlīni papiki ļoti ņem pie sirC, ja kāds neskatās uz viņu atvasi kā Pasaules Brīnumu.;)

stardust      Alison, nedomāju viss, ar tagadējām tendencēm tā nav audzināšana, tā ir ļaušana kāpt sev uz galvas, un tad aizved uz skolu un grib, lai tur audzina...Nē, pašiem tas jādara, bērniem, redz, ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi. Principā Tessa visu pateica, ar bērnu jārunā, jāskaidro, ja nu gribas ilgāk kur aizkavēties pašiem jānodrošina, ka bērns aiz garlaicības pa sienām nerāpjas. Elementāras normas, ko man vismaz bērnībā iemācīja, un es arī savu tā mācu. Bet par izņēmuma gadījumiem [kam tomēr negadās] - nedaudz tolerances no apkārtējiem, iejušanās, un viss ir kārtībā.

Adamsone      Alison - tas, par ko tu raksti ir bezatbildība un infantīlisms. Veca ķotka raksta, gadu droši ka ap 50....
Visam savs laiks un sava vieta, var priecāties un būt kā bērni, bet ne vienmēr un ne visur.

bru_nette      Bērni ir vecāku spogulis, ļoti spilgts

Sakijaa      aa.. :) tad no šīs tēmas atvasinājās jautājums par 3-4 gadus vecu bērnu nespēju nosēdēt visu ēdamreizi... :) mana iepriekšrakstītā atbilde (tai, otrā, jautājumā) joprojām spēkā arī šai situācijā. Bet ar niansēm.

:) runāšu no personīgās pieredzes. Mēs ar bērniem uz restotāniem/kafe ejam jau no mazām dienām (ļoti mazām!). Nekad nav radusies situācija, kad viņi sāktu neadekvāti uzvesties, jo jau sākotnēji ir noteikts - ko šādās vietās ir vai nav ļauts darīt. Un jautājums tad ir tikai par to - vai gribi tu (bērns) te atrasties, vai pasēdēsi mašīnā, kamēr mēs, pārējie, paēdīsim.
Meitai, kāreiz, ir 4 gadi un viņai tik ļoti patīk ēst šādās vietās, ka nav vēl bijusi situācija, ka viņa "nespēj" nosēdēt. Tāpēc domāju - kā vecāki pieļauj, tā arī notiek.

Atkāpe - par citu cilvēku aizrādījumiem maniem bērniem. Nepieļauju!! Un atklāti nenostāšos cita pieaugušā pusē (lai cik pareizi viņš runātu!). Viņam nav tiesību manā klātbūtnē aizrādīt manam bērnam. Ja esmu klāt es, bet tam citam kaut kas nešķiet pieņemami - lūdzu runā ar mani, bet manā ziņā paliek, ko es teikšu savam bērnam.

fargo      "Atkāpe - par citu cilvēku aizrādījumiem maniem bērniem. Nepieļauju!!"
un ļoti netālrezīgi. tu māci bērnam necienīt un neklausīt citus pieaugušos. rezultāts būs necieņa pret pedagogiem skolā un nepaklausība, lekšanās uz skolotājiem.

Sakijaa      Esmu domājusi par to.
- Kas ir svarīgāks - klausīt, vai spēt "neklausīt" un domāt pašam (un tas nav saistīts ar necieņu!!!). Domāju, ka dzīve pierāda to, ka spēja domāt pašam un "spēt neklausīt" uz vārda ir vērtīgāka. Tas neizslēdz spēju izvērtēt situāciju un tas ir tas, ko es mācu. Šai gadījumā - mana klātbūtne pati par sevi ir "rādītājs" - vai ir pārkāptas "normas" vai nav - un situācijā, kad es neaizrādu, viņš (bērns) pieņem, ka normas tiek ievērotas. Un mana attieksme ir primārais, uz ko bērns drīkst reaģēt. (Svešais, no malas, nespēj redzēt kopējo ģimenes sistēmu vai audzināšanas modeli (ja tāds vispār ir), tāpēc viņa iejaukšanās "pa tiešo" nav vēlama, jeb ir nevēlama.)
Un, vēl, šādā situācijā - domāju, ka bērnam ir svarīgāk just vecāku "aizmuguri", nevis vispārēju nosodījumu, kas, domājot tālredzīgi, nenes saldus augļus. Tas, ka es publiski nenostājos pret savu bērnu nenozīmē, ka mēs to vēlāk nepārrunājam!

MaryClaire      vot, nesapratīšu, kāpēc uz restorāniem bērni būtu jāvazā līdzi. pastāstiet, lūdzu, man nesaprotošajai ...
par tēmu - bērni un sabiedriskās ēstuves, - jā man ir viedoklis. man ir arī pieredze. personīgā un sveša, noskatīta. kopumā bērni prot uzvesties, tā ka vidēji var teikt nav ko kulstīt tukšus salmus, dažreiz pieaugušie uzvedas daudz nepieklājīgāk par bērniem. bet ir atsevišķi indivīdi, kuriem bērni ir viņu pašu spogulis, tikai spogulis tāds "greizais", bez filtra.

tomēr, ja bērns ir davedis tik tālu, ka svešs cilvēks ir gatavs aizrādīt "mamočkai maņjačkai" par viņas mīļotās atvases nespēju/neprasmi sevi savākt un uzvesties atbilstoši vispārpieņemtajām pieklājības normām, tad teikšu kā ir - šāda mammīte lai tik turpina nerespektēt citu cilvēku brīvību, gan jau viņas dārgumiņš atrausies kādā klusā stūrītī tad, kad viņas nebūs klāt.

fargo_pa      Sakijaa (2013-08-05 14:13) personīgā pieredze
aha. skaidrāk. daļēji var piekrist un saprast. bet, piemēram, ja iztēlojas situāciju, ka 1-2 klasies skolnieks dauzās pa ielu un citi pieaugušie aizrāda, ka ta nevar, tas ir bīstami, tad taču iebildumu nebūtu?
paldies par atbildi.

Sakijaa_PA      fargo_pa (2013-08-05 15:59) viedoklis

:) piekrītu. Ir ārkārtas situācijas, kad adekvāta svešu pieaugušo iejaukšanās ir nepieciešama.
- iebildumu nebūtu, būtu pateicīga.

DAfrika      Starp citu, amīšiem bērni baznīcās un restorānos uzvedas meirīgi un paklausīgi... viņiem norma ir dot bērniem nomierinošus medikamentus, lai vecāki varētu viesībās izbaudīt pasākumu. Draudzene aizprecējās turp. Gribat šādu praksi ieviest? Man no tā pat šermuļi pār kauliem, tad jau labak lai sīkie vanbdās pasākumos, dažreiz pat amizanti pavērot dažas nervozas dāmītes, kuras naidīgi tos bērnu uzlūko, jo tie krīt uz nerviem. Man atkal krīt uz nerviem nepieklājīgas pensionāres un arī pat jau8nākas kundzītes sab transportā, kuras iedomājas, ka piesieties jauniešiem par dajebkādu tēmu ir stilīgi un pieklājīgi!

kalatura      netraucē bērni-ne restorānos,ne uz ielas,ne lidmašīnās!
Ja traucē,pieeju uz pasaku-bērnam.Vecāki reizēm nav tik attapīgi!

Deisa      Var jau spriedelēt par tiem bērniem un vecākiem, bet vai tas attiecīgos vecākus mainīs? Nea. Cilvēki ir un būs dažādi, pasauli savās normās neieliksi. Ja gribi pēc saviem noteikumiem, dzīvo savā pasaulē, kas ar citu nesaskaras, tad būs miers. :)
Man pietika savus bērnus pāris reizes uz restorānu aizvest, lai saprastu, ka citreiz nevedīšu - ne viņiem labi, ne man, jo jādomā kā lai aktīviem bērniem liek sēdēt mierīgi. Ne jau viņi ir izvēlējušies uz tādu garlaicīgu vietu iet. Tagad vairs nav problēmu, ar laiku jau iemācās iekļauties normās. Galvenais ir gribēt. Nevajag bērnus vilkt tur, kur viņi negrib.

Bikini      Cik cilvēku, tik viedokļu, bet kopumā ņemot neveselīga attieksme ir Latvijā pret bērniem sabiedriskās vietās, tie kas bijuši kaut vai Turcijā , sastaptu pavisam citu attieksmi, tur bērni gan vietējie gan svešie tiek mīlēti , ja bērns dauzās apkārt kaut vai jebkurā pasākumā pārējie cilvēki, nevis nosodoši purpina, bet uzsmaida bērnam, parunājās, kādu mirkli velta viņam un neuzskata to par traucēkli. Nīgrā agresīvā sabiedrībā bērniem ir grūti mācīties būt jaukiem , laipniem un mīļiem . Es neesmu par bērnu visatļautību, bet arī apkārtējai sabiedrībai ir jāsaprot ka bērni mācās no mums visiem ;)

Adamsone      Tā nu tas notiek - bērnus neaudzina, teātris nāk klajā ar antikulturālu paziņojumu, bērni netiek uz teātri un turpina būt antikulturāli... Tas tā īsumā, shematiski.
Viss jūsu rokās, dārgā bikini, audziniet savus bērnus tā, la sabiedrībai (man) gribētos viņiem uzsmaidīt un ar viņiem paspēlēties. Pie viena uzsmaidīt arī jums.;) Kāpēc jums tas jādara - bet kam tad?? Manas paaudzes cilvēkiem bērni ir pieauguši un daudziem pašiem jau ir bērni, mēs paši esam veci, mainīties nespējīgi kraķi. Ak jūs negribat, jo esat labas tādas, kādas esat, ar visiem saviem izlaistajiem bērniem?? Nu tad nekā, viss griežas pa apli, dārgā bikini...:)))

av2      mani nekad nav trauceejussi beerni. Varbuut...sagadiissanas, bet man sskkiet, ka daudzi vienkaarssi nesaprot, kas ir sabiedriska , taatad - kopejaa telpa. Kura ir arii beerni. Gribat, vai negribat to.....

Bikini      Adamsone , es audzināšu un audzinu bērnus lai viņi būtu laimīgi nevis lai kādam izpatiktu, un ja cilvēki ir laimīgi viņi nevienam netrauce .:)

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu