Sēnes

Sēnes fotogrāfijas

biju sēņot. sēnes mani jau gaidīja.
Rudens, baravika
sēnes Rāznas krastā ;)
sēnes!!
sēnes

Sēnes - jautājumi un diskusijas

Sezonas sēņu ēdieni Rīgas kafejnīcās un restorānos? (26)
LV ir sākusies sēņu sezona un man nav neviena, kas priekš manis salasītu un uztaisītu sēnes. Pieteiku jau ar uztaisīšanu, jo pie lieveikala var nopirkt, bet nav arī kas uztaisa :(( Tā nu, lūdzu, padalāmies, kurās Rīgas kafejnīcās un...
kas tur ko neuztaisiit, pie tam vel karsto edienu? nu ij problema, sacep, merce, kartupelji.
saliitas un marinetas gan jau Riigas tirgu rudenii varesi dabut.

senes ir pasmags ediens un diez vai ar tavam svara problemam butu ieteicams.
nekad needu sēnes, kuras nav lasījis man zināms cilvēks. gailenes, labi. bet mērcē? es pastumju visu mērici tālāk un apēdīšu visu, jo ēdiens ir jagodā, ja ir uzlikts, bet svešas sēnes? nop.
man ir tuvumā cilvēki, kas mežos pavaa lielāko daļu mūža 50+ gadus un no otras puses, es esmu bijis netālu no tā, kurš iet citos medību laukos dēļ senēm. nē, paldies. sēnes ļoti garšo, bet man ir jazina, kurš ir lasītājs. atkal, ja tās nav acīmredzami gailenes vai baravikas ar visām galviņām.
Ja jau tik sarežģīti , tad varbūt nemaz nevajag !? :) , cilvēki mīļie!
Autors taču grib nogaršot dažādus ēdienus, nevis pieēsties.
Nogaršošanai pietiek ar pusporciju.
Un pat ja tas ir krējums, saldais vai skābais. Pat ja tas ir sēņu žuljēns vai kas tamlīdzīgs. Ir taču saprātīgas porcijas, kas 1 dienā nesabojās ne figūru, ne veselību.
Burtiski vakar man uzdāvināja pāris receptes.
Tomāti +paprika+sīpoli+ ķiploki+ gailenes+čili+olīveļļa, sāls, medus= konservi.
Ar gailenītēm pildīta paprika+siers.
Baraviku cepurītes grilētas ar pipariem, kadiķogām, sāli un krējumā apsutinātas.
Piekrītu , kaloriju padaudz, bet tas ir baudīšanai.
..
" Bonusā. Ar gailenēm pildīta paprika.
4 paprikas, katrā pa zobiņam ķiploka (sasmalcināta), pa 2-3 sakapātam olīvēm (melnās, tiem, kam garšo), katrā 5-6 veselas mazas gailenītes (domāju, ka saulsardzeņu gabaliņi būtu vēl vairāk OK!!!), katrā pa 1 ar aso papriku, sāli un drupinātiem pipariem sakultai olai, domāju, varētu likt pa drusciņai pupumētras (2 lapiņas, ne vairāk!).
Liekam sakarsētā (gāzes, temperaūru nezinu...) cepeškrāsnī uz 10-15 min (kamēr visa māja smaržo). paraujam ārā un pieštopējam katru papriku ar kaudzi ar rīvētu sieru (Krievijas, Goudas, Holandes) - es ieteiktu Parmas vai Čederu, pievienojot pa šķipsnai rīvētā Zaļā siera;
Pēc tam pakarsējam vēl minūtes 3, izslēdzam krāsni, un pēc 10 min ēdam. Kas nokavēja, pats vainīgs!!! Pēc tām 10 min atklāju, ka šie bijuši labākie pildītie pipari, kādus esmu ēdis... Un kāpēc es tik ilgi uzskatīju gailenes par suņusēnēm?! Zvezda v šoke... A es domāju, ka gailenes vispār nav vērts lasīt.... " ( C ) no sensena Oho iemītnieka, nezinu, vai tagad viņš darbojas te, bet reālajā dzīvē jūtas visnotaļ omulīgi. Es gailenes pirms tam apceptu.
!! Nepārzinošam cilvēkam neieteiktu eksperimentēt ar saulsardzeni , var viegli sajaukt ar mušmirēm !!

Vēl iespējamas kabaču + gaileņu + kripatiņa ķiploka = pankūciņas ar jogurta mērci, kur klāt zaļumi un baziliks.
··· Sēnes: Sezonas sēņu ēdieni Rīgas... lasīt visu diskusiju (26 atbildes) –»
Dzejoļi par sēnēm (12)
Lūdzu, vai kāds varētu atsūtīt dažus īsus dzejolīšus par sēnēm - sešgadīgam puikam jāiemācās uz pirmdienu:) Būšu ļoti pateicīga!!
Bekas, bekas, baravikas,
Mežā, lietū, slapjas, plikas,
Es tur biju, man tur tika
viena līka baravika :)
Kaut kā tā :D
Pēterīts ar Miķelīti
Abi gāja bekas lauzt:
Abi divi piekusuši,
Nevar beku kustināt.
Bekotāji, bekotāji,
rītos ilgi neguliet!
Vāverīte čakla sieva,
visas bekas nolasīs!
Ja ar draugiem mežā koši
šodien sēņojas,
vari tu man ticēt droši –
rūķi blēņojas.

Viņiem ir šis darbiņš, tici,
spēle gatavā:
iesprauž kātu, uzliek mici –
sēne gatava.

Uzliek brūnu, iznāk beka,
un ir vienmēr tā –
strādā, kamēr visa teka
sēņu piebērta.

Dažai sārtai uzmet traipus,
un tev pašam lemt –
vai var blēņu darbus raibos
savā grozā ņemt.

Ojārs Vācietis
Pēterīts ar Miķelīti
Abi gāja beku lauzt.
Abi divi piekusuši
Nevar beku kustināt.
··· Sēnes: Dzejoļi par sēnēm lasīt visu diskusiju (12 atbildes) –»
Kā sauc un vai ēdamas šīs sēnes, internetā neatradu? (25)
Varētu būt piepe, auga uz celma
Varētu padomāt, ka tādā badā, ka nav ko ēst. Lasīt un mēğinât vēl apēst nezināmas sēnes!
Izskatãs, ka daži ar prâtu nedraudzējas.
Kā mani palaboja kompetenti cilvēki un pēc tam sameklēju sēņu grāmatā, tad tā ir kailā mietene jeb Govene vai Brūnā cūcene. Agrāk mēs viņu novārījām etīķūdenī un gatavojām, bet tagad to uzskata par nevēlamu ēšanai, jo, ilgstoši lietojot, var sākties sarkano asinsķermenīšu sabrukšana. Labāk nelikt grozā, jo daudziem cilvēkiem vairs tāda laba veselība...vai tad citu sēņu trūkst tagad.
Celmenes ir citādas...
Vienreiz ēdamā, un tad visas problēmas atrisinātas:) Tā ir garšīga ēdama sēne ,krieviski viņu sauc kuročka ,viņas ir nedaudz violetas neriskē...kurš zin.. ··· Sēnes: Kā sauc un vai ēdamas šīs... lasīt visu diskusiju (25 atbildes) –»
Saldētas gailenes (14)
Vai taisnība, ka atsaldētas gailenes būšot rūgtas?
Es apcepu un tad saldēju, viss bija labi. Svaigas nevar saldēt.-Tieši tā-jāapcep. nesaldē. būs rūgtas Es vispirms sasaldēju un pēc tam apcepu.Sāls pēc garšas! Es vienmēr sacepu un tad sasaldēju. Tad nav rūgtas. Izņem no trauciņa un pa taisno uz pannas. Labu apetīti! ··· Sēnes: Saldētas gailenes lasīt visu diskusiju (14 atbildes) –»
Krimildes (6)
Padalies, lūdzu, ar pieredzi kā pareizi salīt krimildes. Vai ir nepieciešama termiskā apstrāde?
visas sēnes pirms sālišanas izvāra Cik zinu - krimildes ir 2 veidu. Vienas purvos - galīgie sūdi, otras vienas no labākajam sēnēm, sit pušu baravikas. Pamaz viņu un tās pašas tārpainas 80% vismaz. Bet tā - kā Lucy saka. Otra līdzvērtīga sēne sālīšanai - rudmieses. Šur tur viņas ir ļoti daudz! Žēl, ka šogad sēņu prieki paiet garām:( cik zinu,tad tāpat,kā citas sēnes,novāra,pastāv aukstā ūdenī,notecini un sāli,man gan viņas nepatīk,nelasu. Krimildes pielieto tuberkulozes gadījumā. To sastāvā ir konstatētas antibiotiskas vielas. Sēnes izmanto nieru saslimšanu un nierakmeņu slimības ārstēšanai. Sīvuma novēršanai baltā (un arī citas krimildes) iepriekš apmēram pusstundu jānovāra sāļā ūdenī, tad vēl ūdeni ikdienas mainot 2 – 3 diennaktis sāļā ūdenī jāmērcē. Tālāk pēc liekā ūdens notecināšanas sēnes sāla un tās kļūst izmantojamas pēc 1 – 1,5 mēnešiem.

tas no neta resursiem, pašai nepatīk krāmēties ar sīvajām sēnēm.
Vienīgās, kas skābējamas bez termiskas apstrādes ir rudmieses. Krimildes vāri,pāris dienas mērcē un tad sāli/skābē. ··· Sēnes: Krimildes lasīt visu diskusiju (6 atbildes) –»
Lāčpurni (murķeļi) (1)
Vai kāds zina, cik tirgū maksā lāčpurnu sēnes?
Viņi aug 2 gada neaizaugušos izcirtumos, saulītē - aizbrauc salasi, tagad izcirtumu pietiek. ··· Sēnes: Lāčpurni (murķeļi) lasīt visu diskusiju (1 atbildes) –»
Sēņu zupa (11)
Vai no tikko lasītām un uz pannas neapceptām bekām esat vārījuši zupu? Es tā nekad neesmu darījusi, bet varbūt, ka var arī tā?
tas ir tāpat kā ar šampinjoniem - var tikai vārīt, var apcept un tad pavārīt. tīri no svaigām vārot, man šķiet, ka pastāv iespēja, ka zupa var būt "staipīga", ķīseļaina. Sanāk zupa kā zupa, ja noņem bekām to ``sēņu vati``. no bekām šūnas ir jānoņem jebkurā gadījumā - cepot, vārot, kaltējot. Tikai pavisam jaunām, miniatūrām sēnītēm to var atstāt, jo nav vēl izaugusi. ...bet par apcepšanu... manuprāt,tasir tīri gaumes jautājums, ja ir runa par baravikām, atmatenēm vai gailenēm. Pārējās sēnes tomēr ieteiktu apcept, jo ne jau visas bekas ir tik nevainīgas kā šķiet... tas būtu tīri paša veselības jautājums:) apcepšana nelīdz pret indīgām vielām, tad ir jānovāra vairākos ūdeņos!!!!
Saklausies tik te padomos! Vēl izzīlēs nez ko...
··· Sēnes: Sēņu zupa lasīt visu diskusiju (11 atbildes) –»
Bekām švammi jāizņem jeb nē? (23)
Mana māmiņa teica,ka bekas ar visu švammi gatavojot,mērce kļūst gluma....tad kā darīt? Izņemt to,jeb nē?
Protams ka ņem nost, jo es glumas sēņu mērces ciest nevaru. Iedomājies vēl tanī mikstumā kāds tārps arī var būt.... skaidrs, ka jaanonjem, iipashi lielaaka izmeera seeneem. vēlams īsi pirms gatavošanas. Jaunām var neņemt, vecām jānoņem. Vispār jau gaumes lieta, var arī jaunajām noņemt, tad nebūs gluma. Tiem kam japerk tirgu senes par bargu naudu, tie lai nenjem nost...bet ta jau normali cilveki tomer attira to "shvammi". ··· Sēnes: Bekām švammi jāizņem jeb nē? lasīt visu diskusiju (23 atbildes) –»
Apšubeku pagatavošana (3)
Kā iesakiet vislabāk pagatavot apšu bekas?
Paldies par jautājumu!-atcerējos, ka man no vakardienas ledusskapī stāv 1 bērzubeka un 1 sviesta beka. Sacepu ar olām. Kopā ar svaigiem tomātiem bija labbbi!
Atbildi var rast identiskās jeb līdzīgās iepriekšējo gadu PA tēmās. Par internetu pat nerunāsim.
Tomēr. Tāpat kā visas bekas/bērzu, priežu, sviesta../. Labāk-kā vislabāk garšo un atkarībā no sēņu daudzuma. Personīgi visbiežāk cepu kopā ar citām sēnēm/Pierīgas mežos tās reti salasu lielos daudzumos/un izmantoju sacepumos ar gandrīz jeb ko/dārzeņi, olas, gaļa, siers/. Protams, arī mērcēs un zupās. Var kotletēs-taču tas, man šķiet, ir grēks attiecībā pret bekām. Var malt un likt pīrādziņos...
P.s marinējumu sakarā: vīriešiem pēc 45-50 nevajag pārāk aizrauties ar etiķi saturošiem ēdieniem. Tas samazina vīrišķā hormona testosterona daudzumu. :P
Vai tad jau ir?

es marinēju, vāru zupu vai sacepu ar dārzeņiem, mērcē u.c., bet zupa ir visgaršīgākā ;)
MARINĒT!!! Dzimteni pārdšu par gardi marinētam apšu beciņām... :)))) ··· Sēnes: Apšubeku pagatavošana lasīt visu diskusiju (3 atbildes) –»
Kas tā par baravikai līdzīgu sēni? (21)
Salasīju baravikām līdzīgas sēnes, tīrot pamanīju, ka kātiņš tāds smuki dzeltens, bet pēc laika palika zilgans. Vārītas rūgtas pēc garšas.
Vienu vārdu sakot,nepazīsti,negriez. vajag uzsākt sēninga stulbingu, fočēt sēnes pirms ēšanas, iespējams vēlāk tas ārstiem palīdzēs noteikt pareizo ārstēšanu :)

p.s. Priekš kam ar vienu (vairākām) nepazīstamu sēni bojāt visas pārējās labās? Labāk taču izmest nevis ēst nezināmas ...
Tās ir indīgas sēnes.... noteikti neēd un ar tām visas sēnes sabojāji@@@@@ re,vairs nerunā!-būs galus atdevusi garšojot...?/ja jau zin,ka rūgtas/
Tās ir tautā sauktas vilkubekas-ļoti indīgas!!
Tās sēnes būs vienreiz ēdamas! ··· Sēnes: Kas tā par baravikai līdzīgu... lasīt visu diskusiju (21 atbildes) –»
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Twitter Draugiem Facebook Google+ uz e-pastu
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu