Kā pasaukt viesmīli restorānā? Un kā ar dzeramnaudu, ja maksā ar karti?

Šodien kāda restorāna ārā terasē uz ātro roku pastrēbu zupīti, bet kad gribēju norēķināties, tad ar skatienu meklēju viesmīli, cēlu roku gaisā, nekas nenotika. Tā nu pats vien aizgāju pie viņu galda klāt un tur pieteicos samaksāt... Nav patīkami. Kā šo procesu padarīt skaidrāku? Jāgaida gan viņš klīdīs apkārt? Jācenšas ar skatienu noķert? Zvaniņa ta nav...

OK, saprotu, ja ir tās reizes, kad esmu kopā ar citu cilvēku apmeklējums ir uz 1.5 stundām, tad laika visam pietiek. Bet ja ieskrien kaut ko nogaršot, tad gribas, lai viss būtu āri.

Un kā ar dzeramnaudu, ja maksā ar karti? Vai apkalpošanas naudu pieskaita klāt? Un vai ir pieklājīgi viesmīlim pajautāt, vai tējas nauda jau ir ierakstīta čekā? Vai arī tomēr ir jātur skaidrā nauda klāt un jāmaksā atsevišķi?

Dzīve nemaz tika slikta nav, var jau kādreiz papriecāties restorānā.

Jautā andrisz 2018-08-12 01:19

av2    1 Uzssvilp vinnam :) 2018-08-12 02:21

shining  1 9 Pastāv visai pamatots uzskats, ka tējas naudu maksāt ir neadekvāts solis, jo balstoties uz to, restorānu īpašnieki var atļauties nemaksāt viesmīļiem labas algas, jo "tev tak no tējas naudām savāksies", lai gan tas ir visai neprognozējami un laimes spēle.. Turklāt, nauda mūsu makos parasti ir izgājusi cauri nodokļu sietam, kamēr tas, ko atstājam tējas naudā, viesmīļu kabatās nonāk bez nodokļa (un, nebūsim naivi, viesmīļi to nedeklarēs IINa aprēķināšanas procesam) - tātad sekmējam ēnu ekonomiku.
Itālijā, piemēram, tējas naudu nemaksā, apmeklētāji labākajā gadījumā atstāj naudas pārpalikumu, ja tas ir niecīgs - 100EUR banknoti pie 99EUR rēķina - jo gaidīt izdodamo naudu mēdz būt neadekvāti, vai, ja viesmīļa veiktais ir patiešām kaut kas ārpus viņa standarta pienākumiem. Šajā kultūrā ar klientiem arī necackājas, un, viesmīlis ir gana veselīgi lepns par to, ko dara, lai gaidītu žēlastības dāvanas no klientiem par to, kas jau tāpat ir viņa pienākums.
Tātad, ja, pretēji tējošanas tradīcijai, mēs pārstāsim piemaksāt par to, kas mums tāpat pienākas, tad viesmīļa profesija uz brīdi kļūs mazāk pievilcīga, un, restorānu īpašnieki būs spiesti pacelt algas līdz cienīgākiem apmēriem.
2018-08-12 02:59

AtisG    18 Ja zini, ka būsi uz piecām minūtēm, tad pasūtot uzreiz arī palūdz rēķinu. 2018-08-12 07:29

Ziids    1 Dzeramnauda kādŗeiz bija jau ierēķināta, un, zinot, ka esi neilgu laiku, palūdz uz reiz rēķinu, UN, teikt, ka viesmīļi KLĪST, ir vairāk, nekā nekorekti. 2018-08-12 07:58

marmorakaraliene    3 Arí palieku pie tá, ka réķins jápalúdz jau sákumá, ja negribi gaidīt pēc pusdienošanas. 2018-08-12 08:44

rokons    1 Par dzeramnaudām - ASV patr normu uzskata, ka 10 - 15 % no rēķina ir dzeramnauda. Tāpēc vēlama skaidra nauda nelielos apjomos kabatā. Tomēr var arī pajautāt oficiantam, vai var TIP ierakstīt čekā.
Tāda pieredze ir Austrijas, Vācijas restorānos. Tur 10 % pilnīga norma. Zviedrijā taksists arī no dzeramnaudas neatsakās, bet restorānos , kā kurā, TIP nav pieņemts, ko reizēm veicina arī pati sistēma - pasūti pie bāra, samaksē un tev pienesīs......
Kas attiecas uz ātru apkalpošanu, protams, vislabāk to uzreiz pateikt, bet ja vajag, var arī pie norēķinu vietas pats pieiet, nav nekādu problēmu
2018-08-12 08:59

Tessa  2 3 tu ta ka no citas planetas. skaidrai naudai, vismaz 5-10 EUR, vienmer ir jabut maka. vestkousta ljoti daudzas vietas kartes neapkalpo. un, lai iedotu kads eiro dzeramnaudas, pirms restorana ir jaapmekle tada lieta ka bankomats.
mums nav tadas prakses ar lielu dzeramnaudu, viss ir atkariigs no klienta goda prata, daudzi vispar neko neatstaj. prakse restoranos arii ir dazhada, kkur paliek pasham, kkur vac kopa un menesha beigas izdala uz visiem.
2018-08-12 09:14

Gojko    1 Jaunībā gadiņu pastrādāju par viesmīli Vecrīgā. Par citiem nezinu, bet es skatījos, kas notiek pie galdiem, vai kāds negarlaikojas, jeb kaut ko vēlas. Savā nodabā pa krogu neklaiņoju, tāds darbs, tāpēc jau tā saucas. Toreiz tējas naudas 15 procentu apmērā rakstījām čekā, bet daudzi atstāja vēl virs tā. Saukt mani īpaši nevajadzēja, jo parasti biju netālu, un pats pēc cilvēka un pasūtījuma mēģināju izskaitļot brīdi, kad būšu vajadzīgs. 2018-08-12 09:41

Asenizators  1 3 Necel paniku! Nākamreiz celies kājās un ej prom. Paši atskries. 2018-08-12 10:01

cirteejs    5 Ja ir jāgaida viesmīlis vai viņš nenoķer Tavu skatienu, tad tas NAV restorāns, bet prasta ieskrietuve tipa čilli-pica. Pieturos pie versijas, ka dzeramnaudu atstāju tad, ja ir īpaša attieksme, parasti atstāju atlikumu līdz apaļam ciparam. 2018-08-12 10:11

Bazhix    4 Vēl var piezvanīt pa telefonu uz restorāna tālruni un palūgt, lai viesmīlis atnāk pie 2. galdiņa pie loga :)
Par tējas naudām maksājot ar karti - ja ir baltās monētas - atstāju , ja nav - sorry, šoreiz nesanāks. Ja restorānu apmeklēju salīdzinoši regulāri, nākamajā reizē atstāju vairāk :)
Vēl esmu prasījis meitenei, vai viņa nevar atstāt to eiro vai divus, bet par šo mani te tūlīt novērtēs kā nekam nederīgu kapeikpisēju :D
2018-08-12 11:03

edding  1 3 Patika asenizatora viedoklis.
Es parasti atstāju, ja restorānā, jo domāju, ka nabagam nevajag tādas iestādes apmeklēt, jāiet uz ēdnīcu, tur tējasnauda nav jādod.
Kā uzzināt, vai tējas nauda ierēķināta? Var apskatīties čeku un tur izlasīt, ir vai nav.
2018-08-12 11:36

Chris1986  2 4 Es pa tādām vietām nestaigāju, ja nu vienīgi kādreiz pa dienu paēdu "Biznesa pusdienas". Noteikti nedotu neko pa virsu un sagaidītu visu atlikumu līdz pēdējam santīmam. Un man pie kājas, ko par to domā vai kādara citi - man arī darbā neviens uz virsu neko nemet. Un man vispār viss pie kājas, ko cilvēki domā vai dara 2018-08-12 11:39

valmierietis333  1 2 Tagad zināsi ,ka nākamreiz jāpaņem līdzi savs zvaniņš! :)

Vari arī skaļi atraugāties , gan jau kāds pienāks aizrādīt , ka traucē apkārtējiem baudīt rijamo! :)
2018-08-12 11:41

Chris1986  3 4 Nē, nu, lāb, drusku samelojos - ja smuka oficiante pie galda pupus parādītu, tad kādu eiro droši vien, ka atstātu 2018-08-12 11:42

ketija64    3 Par zupiņu jāsamaksā uzreiz un neviens nebūs jāsauc. 2018-08-12 12:17

neratni_stasti    4 Īsumā atbildot uz jautājumiem:
1) man nav problēmu pieiet pie viesmīļu pults, ja vēlos iet prom. Kas tur nepatīkams?
2) Ja dzeramnauda ir ieskaitīta rēķinā, to parasti atspoguļo ēdienkartē vai uz pirmčeka. Attiecīgi var apskatīties.
3) Dzeramnaudu mēdzu dot līdz 10% atkarībā no mana pasūtījuma lieluma un apkalpošanas kvalitātes. Viesmīlim, kas ir īpaši meklējams un gaidāms, ja mani kārtīgi nokaitina, dzeramnaudas nav.
2018-08-12 13:09

siikaa16  2 3 Nav novērots, ka oficiants ar rēķinu kavējas. Vienmēr par mani samaksā vīrietis, tādēļ tējas naudas došanu atstāju viņa ziņā. 2018-08-12 13:11

joens  1   Restorāns jau tā pati ēdnīca vien ir, tikai ar spožākām spalvām. Cilvēki to apmeklē vairāku iemeslu dēļ un pusdienas/vakariņas dāmas (kunga) sabiedrībā un svinības varbūt ir tikai pamanāmākā daļa.

USA tip ir ne tikai tradīcija, bet pavisam legāla viesmīļa (u.c.) algas sastāvdaļa un, ja to nemaksā, var arī poličus izsaukt. Pie tam, pēdējā laikā par tādu sīknaudu kā 10% nav gadījies lasīt, 20-25% ir norma. Latvijā, ir pamatotas aizdomas, "tējas naudu" legāli iedot nemaz nav iespējams, izņemot, ja rēķinā ir ierakstīta "apkalpošanas maksas".

Nesen Itālijā, vienā ielas cafe gadījās, ka tā bija prakse, ka norēķinu veic pie kases, kamēr pasūtījumu pieņem, ēdienu un rēķinu atnes viesmīlis.
2018-08-12 13:44

rokons      Gadu veca pieredze par austrumkrastu USA, ieskaitot Big Apple...........~ 15%, ko paši vietējie apstiprina 2018-08-12 13:51

Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Twitter Draugiem Facebook Google+ uz e-pastu
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu